Muzica reprezintă o cale de a crea și dezvolta conexiuni profunde cu alți oameni.

Vlad RAȚIU, contrabas

Vă invităm să faceți cunoștință cu echipa instrumentiștilor din Laboraborul de Muzică!

Vlad Rațiu cântă la CONTRABAS și a început să studieze muzica de la 15 ani, însă ne mărturisește că pasiunea pentru sunete a avut-o de când se știe. Iată la ce alte curiozități ne-a mai răspuns:

Muzica este pentru tine … ?
– Consider că muzica este una dintre cele mai eficiente mijloace de a „face schimb” de energie cu cei din jurul tău. Reprezintă o cale de a crea și dezvolta conexiuni profunde cu alți oameni, într-un mediu independent de personalitate.

Cel mai emoționant moment din cariera ta?
– Într-unul dintre recitalurile solo de la Sinaia, din cadrul festivalului George Enescu, am avut sala plină. După concert, toată lumea era cu zâmbetul pe buze. Am cunoscut multă lume curioasă si dornică să ne cunoaștem. Cei mai mulți oameni mi-au povestit despre revelațiile pe care le-au avut ascultând contrabasul. Cert este că s-a realizat conexiunea artist – public, pentru prima dată, la un nivel emoțional care m-a copleșit și pe mine 🙂

Cel mai amuzant moment din cariera ta?
– Unul din ele s-a petrecut la Konzerthaus Berlin, cu Orchestra Română de Tineret – eu, „solo bas 1” în liniște totală, fraza anterioară fiind închisă de vioara 1. Maestrul Mandeal uită de solo-ul de bas și într-o sclipire de inspirație îmi dă intrarea după ureche, cu spatele, cu un impuls de care Zorro ar fi mândru! 🤣

Ce te-a învățat muzica, ca disciplină?
– Muzica m-a învățat să relaționez cu alți oameni, să-mi fac prieteni, să învăț și să descopăr, să profit de oportunități, să ignor diferențele dintre oameni în favoarea scopului principal al oricărei activități.

Cum arată o zi din viața unui muzician profesionist?
– Cred că cel puțin în anii de formare, se învârte în jurul orelor de studiu, fără să fie extrem de strict, chiar din contra, fiind destul de spontan. Însă au loc și activități obișnuite, relaționarea/socializarea cu colegi, prieteni, puțin sport, probabil citit sau vizionat seriale/filme, descoperirea de noi lucruri.

Care sunt cele mai dragi sunete, care te liniștesc sau care îți aduc aminte de copilărie?
– Clopotele de la gâtul văcuțelor, cocoșul dimineața, dar la fel de bine și bâzâitul calculatorului noaptea târziu. 😁

Dar sunete pe care de fel nu le suporți?
– Zgâriatul unghiei pe hârtie sau pe metal… 😬

Care este piesa preferată, pe care ai interpreta-o și la 3 noaptea, dacă te-ar trezi cineva din senin?
– Probabil „Only here for a little while” – Billy Dean sau orice de la Beatles.

Lasă un răspuns

Toate drepturile rezervate – Laboratorul de Muzică | Asociația Culturală ISVOR